Jaroslav Dušek (b. 1961)

Alias:
Theodor Skrýbl

Born:
April 30, 1961

Jaroslav Dušek je v první řadě improvizátor, divadelní herec a režisér, dále pak filmový herec, moderátor, libretista a scénárista. Po gymnáziu učil autorské herectví a jevištní improvizaci na Lidové konzervatoři, dva roky byl asistentem Ivana Vyskočila, který svým pojetím autorského divadla Duška výrazně ovlivnil. Po roce 1989 působil na Konzervatoři J. Ježka. Učí na Famu, příležitostně na Jamu a Damu (mezi jeho žáky patřili například Ester Kočičková nebo Jiří Macháček). Duškovy aktivity se rozhodně neomezují jen na filmové herectví, ostatně jeho stěžejním projektem už léta zůstává divadlo Vizita, založené společně s Janem Bornou v roce 1981. Přesto je v posledních letech poměrně často obsazován, většinou do komediálních rolí.  Jeho herectví lze těžko popsat jako civilní - nejpřesvědčivější je v rolích, které vyžadují jistou dávku stylizace nebo jsou dokonce až na hranici grotesky (Vorlův muzikál - rytmikál KOUŘ, VRAŤ SE DO HROBU). Velmi dobře se povedlo využít Duškův komediální talent Janu Hřebejkovi (neznámější role ve filmech   PELÍŠKY s glosou "Přišel jsem s nabídkou kvalitního sexu", MUSÍME SI POMÁHAT, PUPENDO), objevil se také v oscarové nominaci ŽELARY, nízkorozpočtovém hororu CHOKING HAZARD nebo ve Švankmajerově filmu ŠÍLENÍ.  Komu připadá Dušek zajímavý ve filmech, měl by se jít podívat na jeho divadelní představení. Bude nadšený. Již zmiňované divadlo VIZITA nabízí výjimečný zážitek, navíc pokaždé jiný. Během představení, která začínají jako čistá improvizace, má divák (oprávněný) pocit, že je přímým svědkem tvorby, je vtažen do sledu absurdních slovních hříček, rychlých změn nálad a postav, do rozvíjení, opouštění a kombinování motivů, které se mohou, pokud jsou nosné, rozvinout v delší dramatický příběh. Delší, vláčné tempo je střídáno nesmírně zábavnými dialogy - publikum se nezřídka baví jako v zábavných televizních pořadech, vysílaných v sobotních prime times, tady je to ovšem bez dotáček...  Do divadla Vizita se přesto nechodí za humorem, ale hlavně za možností vidět při tvorbě výrazné osobnosti, které dokáží při dobré konstalaci diváka dopravit do kouzelně fantaskního prostředí, o kterém se těžko vypráví, pokud je člověk nezažje. S Duškem často hraje Martin Zbrožek, dále pak Pjér la Šéz a Radomil Uhlíř. K představení neodmyslitelně patří bubnování Alana Vitouše a práce se světly Viktora Zborníka. Třikrát po sobě, v letech 2000-2002 moderoval slavnostní ceremoniál Českého lva. Osobitý styl způsobil rozruch hlavně v prvním roce. Napsal libreta k operám Opera La Serra (1994) a Nagano (Národní divadlo, Cena Alfréda Radoka - česká hra roku 2004), pro televizi připravil pořad Taxi, prosím s Janem Krausem a namluvil dětský animovaný seriál O Kanafáskovi. V roce 2003 hrál ve slavné one man show Roba Beckera Caveman v klubu Lávka. Na stejné scéně vystupuje v Ruizových Čtyřech dohodách. Režíruje v Dejvickém divadle a v Divadle v Řeznické (Král Ubu).

Additional information:

The Search Form


Adaptation:
2013  The Four Agreements

Stage Director:
2013  The Four Agreements

Writer:
1996  Stone Bridge
2013  The Four Agreements

About the Movie Section

Most data and links to images for the Movies section come from TheMovieDB (TMDB).

Additional data for Film Titles come from The Open Movie Database (OMDb).

At least one plug-in comes from IMDb.

Data are -- hey, it's a plural -- subject to the limitations of their sources. (For example, TMDB search results currently max out at 20.) I am limiting myself to free data sources for now. (No, a "free trial" is not free.)

While much of the above data are retrieved directly from outside APIs and other such sources, data from American Film Institute (AFI) and British Film Institute (BFI) were manually entered the old fashioned way into a MySQL database. Re BFI I took the following liberties:

  • I added "runners up" to Top 10 lists, treating them as ties where applicable and numbering them accordingly at the bottom of each list.
  • Regarding those polls wherein "franchise" movies were submitted as one project until BFI's policy changed to regard them separately, I treated them as ties and renumbered the affected lists accordingly (e.g. the Godfather films).

Regarding profile removals and data corrections:

  • If you would like your profile removed from this site, please contact the source of this data directly, TheMovieDB. My assumption is: once it's gone from their site, it should soon be gone from this site.
  • If you would like to correct movie data on this site, please contact the source of this data directly, TheMovieDB. My assumption is: once it's corrected on their site, it should soon be corrected on this site.
  • For additional corrections and profile removals, please e-mail The Open Movie Database (OMDb).

Filtering is applied here to film projects flagged as "adult" by TheMovieDB. Pending "popular demand" I am contemplating a login and profile system with preferences (such as whether to allow adult images to appear) and permissions (such as data entry).

Whereas the overall purpose of this website is to serve as a personal demo/portfolio/workshop of web and data skills, this Movies section is not meant to compete with or substitute for far more definitive movie websites.

Whether or not he still clings to an award which he won in 1986 as a film critic for his college's newspaper, Jeffrey Hartmann is not responsible for the texts of overviews and biographies supplied by external data sources.